Dolor y Gloria
Dolor y Gloria

Dolor y Gloria

donderdag 15 oktober 2020
Bekijk ticketinfo

Dolor y gloria (Spanje 2019) 

Regie: Pedro Almodóvar 
Met Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Penélope Cruz 

In Dolor y gloria blikt regisseur Pedro Almodóvar terug op zijn leven. Het resultaat is prachtige autobiografische fictie.  

In Dolor y gloria (‘Pijn en glorie’) blikt de Spaanse meester Pedro Almodóvar terug op zijn leven, maar zijn film is geen autobiografie. Het is autobiografische fictie, waarin het leven van de regisseur wordt gespeeld door Antonio Banderas, de acteur die groot werd in Almodóvars eerste films. 

Antonio Banderas is geweldig op dreef; Penélope Cruz – een andere Almodóvarhabitué – is prachtig als de jonge versie van Salvadors moeder. De muziek van Alberto Iglesias draagt bij aan de nostalgische sfeer en Dolor y gloria is, zoals altijd bij Almodóvar, een lust voor het oog – van de fraai vormgegeven begintitels tot de slotscène, waarmee Almodóvar met een schrandere kunstgreep nog eens laat zien dat het maar film is. Een humoristisch spiegelpaleis. Een prachtfilm over creatieve inspiratie en de kracht van de verbeelding. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Gevoelige, ingehouden vertolking' 
de Volkskrant (★★★★) 'Vol sardonische grapjes' 
NRC (★★★★★) 'Een verbluffend mooie film' 
De Morgen (★★★★) 'De intimiteit is in elk frame voelbaar' 

Deze film wordt ook vertoond in Filmhuis Rijswijk op 22 september 2020: https://www.bibliotheekaandevliet.nl/indebibliotheek/activiteiten.html