Een echte Vermeer
Een echte Vermeer

Een echte Vermeer

donderdag 3 december 2020
Bekijk ticketinfo

Een echte Vermeer (Nederland/België/Luxemburg/Kroatië/Frankrijk 2016) 

Drama van Rudolf van den Berg.  

Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Porgy Franssen, Roeland Fernhout en Raymond Thiry. 

Het verhaal van Han van Meegeren (1889 - 1947) leest als een avonturenroman. De schilder wilde de critici van zijn kunst voor schut zetten en vervalste meerdere schilderijen van Johannes Vermeer, die niet van echt te onderscheiden waren. Zijn werken leken zo levensecht, dat hij ze tot aan nazi-Duitsland verkocht. Toen de geallieerden op een Duitse verstopplaats van kunst stuitten, werden Van Meegerens activiteiten ontdekt. Dit leidde tot een spraakmakend proces. 

Er wordt in de film gespeeld met de grens tussen feit en fictie. In de eerste plaats is Een echte Vermeer namelijk een liefdesverhaal: Han van Meegeren (Jeroen Spitzenberger) valt voor de prachtige Jólanka Lakatos (Lize Feryn), die de vrouw van kunstcriticus Abraham Bredius (Porgy Franssen) blijkt te zijn. Hoewel de fictieve affaire dus centraal staat, vormt ook Van Meegerens proces een leidraad in de film. Als de door de nazi’s gestolen kunst ontdekt wordt, komen de geallieerden een van de vervalsingen tegen, die naar Van Meegeren leidt. Hij wordt aangeklaagd voor landverraad. In zijn pogingen om te bewijzen dat hij niet zijn land, maar slechts de kunst verraadde, blikt hij terug op zijn verhaal. 

Kunst met een K 

Jeroen Spitzenberger zet een ijzersterke vertolking van Van Meegeren neer. Hij laat de worsteling met diens vele emoties zien. Een echte Vermeer weet de goede balans te vinden tussen fictie en werkelijkheid. Met een goed scenario en de overtuigende rol van Spitzenberger is de film buiten een prachtig liefdesverhaal ook een liefdevolle ode aan de kunst.