Lunchconcert  - Duo Mandolino
Lunchconcert  - Duo Mandolino

Lunchconcert - Duo Mandolino

dinsdag 17 april 2018
Bekijk ticketinfo

Duo Mandolino bestaat uit Marina Eckhardt en Svetlana Tratch. Beide mandolinisten hebben tegelijkertijd gestudeerd aan hetzelfde Conservatorium en bij dezelfde hoofdvakdocent. De samenwerking begon echter pas na de studieperiode. Met een totaal verschillende muzikale achtergrond bleken de overeenkomsten groot te zijn. Door onze gezamenlijk visie over speeltechnieken, speelwijzen en instrumenten is het samenspel ragfijn, fijnzinnig en voorzien van een natuurlijk rubato. De transparantie en tonale schoonheid van de instrumenten geven de luisteraar een unieke geluidservaring.

Ons programma bestaat uit originele composities van de afgelopen drie eeuwen, daarnaast wordt gezocht naar werken die voor onze combinatie geschikt zijn. Uitgevoerd op twee identieke mandolines, resp. 1932 en 1933, van de beroemde bouwer Raffaele Calace. 

Marina Eckhardt studeerde aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Benny Ludemann, waar zij naast haar docentendiploma ook haar solistendiploma behaalde. Ludemann, de nestor van de klassieke mandoline in Nederland, was een grote inspiratiebron met zijn inzet, adviezen en grote muzikaliteit en vormde haar eigen visie over technische en muzikale aspecten van het mandolinespel en muziek in het algemeen.

Als mandoline- en gitaardocent heeft zij een eigen lespraktijk. Ze is muzikaal leider van het Zeeuws Mandoline en Gitaar Orkest. Als promotie van de mandoline geeft ze workshops voor basisschoolleerlingen en organiseert ze studieweekenden voor mandoline en gitaar in samenwerking met Keith David Harris.

 Ze speelt in het Duo Mandolino met Svetlana Tratch (mandoline, mandola) dat regelmatig samenwerkt met Willie den Hollander (orgel en piano). Samen met haar echtgenoot Monty van Belzen vormt ze het mandoline-accordeonduo Follie à deux. De samenwerking van Follie à deux met Ron Leenderse op gitaar levert het trio Les Amis op. Ze speelt samen met de pianisten Ad van Sleuwen en Christian Blaha. 

Het duo Eckhardt/van Sleuwen bracht in 2007 een CD uit met originele werken uit het Wenen rond 1800, uitgevoerd op historische instrumenten of kopieën daarvan. Follie à deux heeft inmiddels twee CD’s op haar naam staan, Passionata en Passionata deux. In 2012 verscheen van het Follia Duo (mandoline en gitaar) de CD “Hier et demain”. In 2016 verscheen de eerste CD van Trio Les Amis.

Svetlana Tratch studeerde domra bij Guzel Mukhametdinova aan het conservatorium van Kazan Rusland en was er tot 2000 actief als orkestlid en soliste in het staatsorkest van Tatarstan. Na haar vestiging in Nederland studeerde ze mandoline aan de Brabants Conservatorium in Tilburg bij Benny Ludemann waar zij in 2004 en 2006 als Docerend en Uitvoerend musicus afstudeerde. Vanaf 2003 vormt zij een duo met Gerie Daanen, accordeon/bajan. Samen met zanger/gitarist Mile Lukic brengen zij in 2011 de cd “ Zanos” uit met traditionele werken uit Oost Europa. Zij heeft met verschillende symfonieorkesten gewerkt. Tegenwoordig geeft zij mandoline les en treedt ze regelmatig op.

www.marinaeckhardt.nl