Lunchconcert  - Eke Simons Anita Tomasevich
Lunchconcert  - Eke Simons Anita Tomasevich

Lunchconcert - Eke Simons Anita Tomasevich

dinsdag 6 maart 2018
Bekijk ticketinfo

Het duo Eke Simons en Anita Tomasevich zijn te zien en te horen in Theater Ludens. Zij spelen vierhandig piano en brengen onderstaande stukken ten gehore:

W.A. Mozart - Pianosonate in D, K. 381

E. Grieg - delen uit Peer Gynt

J. Brahms - selectie Hongaarse Dansen

Pianiste Eke Simons (1981) treedt op als soliste en als kamermusicus in Europa. Zij gaf solo recitals in Vredenburg te Utrecht, het Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam, tijdens het Grachtenfestival en een jaarlijks toernee in Zweden. Als kamermusicus was Eke o.a. te horen in Konserthuset (Gothenburg), Musikaliska (Stockholm) en Concertgebouw (Amsterdam). Als soliste met orkest speelde Eke Pianoconcert KV 491 in c klein van Mozart. Haar concerten zijn uitgezonden op Radio 4, Radio West, Concertzender en NPS. In 2013 nam Eke haar debuut-CD op met werken van Schumann, Liszt, Wiklander en Janáček, die zeer lovend werd ontvangen in de media. Met haar interpretatie van “Chapters” van Antal Sporck won zij de Sporck Vertolkersprijs 2010 voor de beste uitvoering.

In samenwerking met beeldend kunstenaar Bart ten Bruggencate treedt Eke op met het project “Muziek in Beeld”, waarbij tijdens het pianorecital schilderijen te zien zijn die geïnspireerd zijn op de muziek. Voor het televisieprogramma ¨De Tiende van Tijl¨ coachte Eke Simons een seizoen lang BN-ers die aan het programma deelnamen, zoals Ellen ten Damme, Lieke van Lexmond en Sara Kroos. Eke vormt met slagwerker Konstantyn Napolov het Duo Simons | Napolov, dat zich specialiseert in hedendaags repertoire. Zij waren o.a. te horen tijdens de Hart en Ziel Lijst 2016 van radio 4. Als kamermusicus treedt Eke op met meestercellist Harro Ruijsenaars en bariton Quirijn de Lang. Ook trad zij op als duo met de Zweedse pianist Dag Achatz en de wereldberoemde percussionist Colin Currie en met grotere ensembles als het New European Ensemble. Eke voltooide haar Master Solo Piano cum laude aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in 2007 bij Geoffrey Madge en David Kuyken en specialiseerde zich aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel in liedbegeleiding. Zij werkte met de gerenommeerde Zweedse pianist Ingemar Hedvall aan solorepertoire en volgde talloze masterclasses bij internationaal bekende musici.

Geboren en opgegroeid in Belgrado. Anita Tomasevich is op zesjarige leeftijd begonnen met piano spelen. Zij studeerde aan de Piano afdeling van de Academie van Kunst aan de Universiteit van Novi Sad (Servië), waar zij haar BA-diploma met honneurs en M. Mus in Piano Performance behaalde. Zij studeerde bij Svetlana Bogino (voormalig student van Lev Oborin) en Vladimir Ogarkov (voormalige student van Emil Gilels). Zij vervolgde haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Nederland waar ze studeerde bij Marcel Boudet en Ellen Corver. Ze speelde uitgebreid in heel Europa, waaronder optredens in Rusland, Nederland, Italië, Spanje en maakte veel optredens op de nationale radio en televisie. Zij heeft de eerste prijs gewonnen bij de International Piano Competition van Tortona (Italië, 1997). Door diverse meester lessen studeerde ze met wereldberoemde pianisten zoals Yelena Richter, Jegor Chugajev, Konstantin Bogino, Stefan Vladar, Jan Wijn, Lazar Berman en Georgy Sandor. In 2005 kwam haar eerste cd uit met werken van Scarlatti, Chopin, Scriabin en Prokofiev. In 2006 werd haar carrière als concertpianist gestopt door een ongeval in het zwembad. In 2014 - na zeven jaar van herstel - had ze haar eerste recital presentatie. Ze is m.n. kamermuziek en solo recitals gaan geven, die uitstekende reviews kregen. In 2016 had ze een reeks uitvoeringen in Cyprus, Italië en Holland. Anita is de oprichter en de artistieke directeur van het Avaton Music Festival, Internationaal Festival van Hedendaagse muziek die internationaal erkend werd. Ze woont momenteel in Cyprus.