Lunchconcert  - Mosatrio
Lunchconcert  - Mosatrio

Lunchconcert - Mosatrio

dinsdag 6 februari 2018
Bekijk ticketinfo

Over het Mosa Trio

“The Mosa Trio is a young, very promising piano trio with a big understanding, feeling and intellectual ability for all specific questions of sound, articulation, phrasing, structure and stylistic sense of the piano trio repertoire. They always play with great expression, inner musical tension and great instrumental technical capacity, always looking for a common homogeneous interpretation.”

Dit is een zeer treffende beschrijving van het Mosa Trio door Andreas Frölich (Hochschule für Musik und Tanz Köln, Mendelssohn Trio Berlin). Door de bijna onuitputtelijke energie die de leden van het jonge Nederlands-Belgische pianotrio steken in het doorgronden van hun repertoire, bevatten hun vertolkingen een grote expressie, veel innerlijke diepgang en een homogene interpretatie. Dit laat het trio horen in een breed repertoire dat reikt van vroeg klassiek tot hedendaags klassiek. Bovendien tonen ze een grote interesse in de uitvoeringspraktijken van deze stijlperiodes. Hierdoor blinkt het trio naast technisch meesterschap uit in de veelzijdigheid van zijn vertolkingen. Mede door hun kenmerkende manier van spelen is het “always a great experience for the audience to attend one of their concerts”, aldus Vincent Coq, pianist van het vermaarde Trio Wanderer. Door de spannende programmakeuze is een concert van het Mosa Trio altijd een belevenis. Het trio programmeert graag verschillende contrasterende stijlen binnen een concert waardoor het publiek enerzijds altijd iets hoort waar het van houdt en anderzijds ook vaak in aanraking komt met iets wat nieuw voor ze is. En zoals Festival Classique in 2013 optekende: “Of de stukken nu mijmerend of speels klinken, het Mosa Trio weet het publiek bij ieder deel mee te trekken in de muziek tot het de noten bijna kan vóelen. Het Mosa Trio is goed in het creëren van een verhaal voor het publiek.” Ook de inlevende manier waarop het trio de muzikale werken toelicht, draagt bij aan het scheppen van een verhaal. Zeker bij hedendaags klassiek werk levert dit voor het publiek vaak nieuwe inzichten op. 

De internationale carrière van het Mosa Trio nam een vlucht na het winnen van een groot aantal prijzen. Zij wonnen o.a. de 2e prijs en de prijs voor de mooiste uitvoering van het hedendaagse opdrachtwerk tijdens de Orlando Competition (2015), de ‘Supernova – the Future Sound of Classical Music’ in Brussel (2014), de derde prijs, publieksprijs en prijs van de jonge jury op het prestigieuze Concours International de Musique de Chambre d’Illzach (2013) en de vakjury- en de publieksprijs op de Storioni Ensemblewedstrijd (2012). Sinds zijn oprichting in 2010 heeft het Mosa Trio in veel grote zalen in Nederland en België gespeeld, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven, Theater aan het Vrijthof (Maastricht), BOZAR (Brussel) en de Academiezaal (Sint-Truiden). Ook is het te gast geweest op verschillende festivals zoals het Grachtenfestival (Amsterdam), Festival Classique (Den Haag), het Orlando Festival (Kerkrade) en het Klarafestival (Brussel). Naast de vele optredens in zijn thuismarkt heeft het Mosa Trio internationaal concerten gegeven in o.a. het Opera Museum Verona (Italië), de Sichuan Conservatory of Music (China) en op het Festival de Musique d’Illzach (Frankrijk).

Het Mosa Trio heeft tientallen live radio- en tv-uitzendingen op zijn naam staan, waaronder een concertregistratie voor het programma ‘Generatie K’ op Canvas (VRT), opnames voor Klara tijdens het Klarafestival en voor Radio 4 in het Concertgebouw Amsterdam.

Behalve op het podium brengen de musici van het Mosa Trio ook graag op andere manieren hun passie voor klassieke muziek over op anderen. Zo geven ze regelmatig masterclasses en workshops, o.a. op de Sichuan Conservatory of Music (China) en de Orlando Festival Samenspel Cursus. Zijn naam dankt het trio aan de Latijnse naam voor de stad Maastricht ‘Mosa Trajectum’. De leden van het trio kennen elkaar van het Conservatorium Maastricht, waar het trio gecoacht werd door Henk Guittart (Schönberg Kwartet) en Tonie Ehlen. Het trio volgde verder lessen en masterclasses bij o.a. Menahem Pressler (Beaux Arts Trio), Susan Tomes (Florestan Trio), Mark Steinberg (Brentano Quartet), Andreas Frölich (Mendelssohn Trio Berlin) en Marc Vossen (Storioni Trio). Momenteel studeert het trio in de Cycle Concertiste bij het Trio Wanderer aan het Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris. Daarnaast is het Mosa Trio Aspirant Ensemble van de European Chamber Music Academy.

Musici :

Alexandra Van Beveren

Alexandra Van Beveren (1988, Genk) begon haar vioolstudies aan de muziekacademie van Dilsen-Stokkem bij Michel Pieters. Op twaalfjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Conservatorium Maastricht. Daar behaalde ze in 2010 haar Bachelordiploma in de klas van Maarten Veeze. In 2009 studeerde Alexandra een half jaar in het Guisseppe Verdi Conservatorio van Milaan bij Prof. Giovanna Polacco. Haar “Master in Performance” behaalde zij in 2012 ‘with Distinction’ bij Simon Fischer aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Deze studie werd mede mogelijk gemaakt door de steun van STROOM beurs Limburg, VSB beurs, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rotary beurs en Dexia beurs. Alexandra volgde masterclasses bij o.a. Liviu Prunaru, Yair Kless, David Takeno, Zvi Zeitlin en Thomas Brandis. Alexandra was meermaals finaliste van de wedstrijd Jong Tenuto en tweemaal prijswinnaar op het Prinses Christina Concours in Maastricht. Ook werd Alexandra laureate van Dexia Classics en van de Forte Audities. In 2009 won ze met het fluitkwartet “Déli Quartet” de 1e prijs op het Concorso Internazionale di Musica da Camera in Milaan. Naast haar solo- en kamermuziekspel speelt Alexandra in diverse orkesten. Momenteel is Alexandra op trial bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en speelt ze op zeer regelmatige basis in het Nederlands Kamerorkest, deFilharmonie en het Orchestre Philharmonique de Luxembourg. Alexandra co-leidde het Guildhall Symphony Orchestra onder leiding van Sir Colin Davis, James Gaffigan, Adrian Leaper en Stephen Barlow. 

Paul Stavridis

Paul Stavridis (1990, Genk) begon op negenjarige leeftijd zijn cellostudie aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk in de klas van Anthony Gröger. Vanaf 2004 maakte hij daar deel uit van de Jong Talenten Klas. Sinds 2006 studeerde Paul aan het Conservatorium Maastricht in de klas van Mirel Iancovici. In 2014 rondde hij hier zijn Master ‘cum laudé’ af bij Mirel Iancovici en Marc Vossen. Reeds op jonge leeftijd nam Paul deel aan het bekende kamermuziekfestival van Kuhmo in Finland en aan masterclasses in  binnen- en buitenland. Zo kreeg hij onder meer les van gerenommeerde cellisten als Uzi Wiesel, Xenia Jankovic, Leonid Gorokhov en Wolfgang Boettcher. In 2008 soleerde Paul met het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek en in datzelfde jaar was hij laureaat van de wedstrijd Dexia Classics. In 2010 won hij een gouden medaille met felicitaties van de jury op het 27e concours Luxembourgeois et Européen pour Jeunes Solistes. Voorts soleerde Paul met het Arka Symfonie Orkest in de Rococo Variaties van Tchaikovsky en won hij in februari 2015 de publieksprijs van de Forte audities. Sinds september 2016 is Paul lid van het Orchestre Philharmonic Royal de Liège in de functie van tweede solist. Verder vervangt hij regelmatig bij deFilharmonie, Brussels Philharmonic en Philharmonie Zuidnederland.

Bram de Vree

Bram de Vree (1989, Valkenswaard) debuteerde op dertienjarige leeftijd als solist met een pianoconcert van Haydn. Sindsdien heeft hij met diverse internationale orkesten gesoleerd. Met het Amman Symphony Orchestra voerde hij in Jordanië Beethovens Triple Concerto uit en met Elisabeth Rikken speelde hij Poulencs Concert voor 2 piano’s en orkest met het Conservatoriumorkest Maastricht o.l.v. Henk Guittart. Bram gaf solorecitals in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Griekenland en maakte radio- en televisieopnames in Nederland, België en Jordanië. In 2010 nam hij zijn debuut-cd op met werken van Beethoven en Schumann. Bram volgde lessen bij o.a. Ineke Bosch, Joop Celis en Mieke van der Aalst. In 2013 behaalde hij zijn masterdiploma met een 10 met onderscheiding aan het Conservatorium Maastricht. Hij volgde de masterstudie bij Tonie Ehlen in Maastricht en Håkon Austbø in Oslo. Ook volgde hij lessen bij clavecinist en fortepianospeler Jacques Ogg. Hij ontving masterclasses van gerenommeerde pianisten als Menahem Pressler, Valentina Berman, Paolo Giacometti, Ronald Brautigam, Rian de Waal, Andreas Frölich en Ralph van Raat. Bram behaalde veel prijzen op competities: 1e prijs op het Pianosociëteit Pianofestival in Eindhoven (2005), 3e prijs op het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (2006), 1e prijs tijdens het Prinses Christina Concours in Maastricht (2009) en zowel de vakjury- als de publieksprijs van de Music Award Maastricht (2010). In 2013 werd hij met de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden wereldkampioen in de hoogste Concertafdeling van het Wereld Muziek Concours met o.a. de uitvoering van Stravinsky’s Petroesjka. Bram neemt zelf ook geregeld zitting in jury’s van (kamer)muziekcompetities. In het Piano Bulletin van de European Piano Teachers Association zijn meerdere artikelen van Bram gepubliceerd, waaronder een bewerking van zijn masterscriptie Beethovens cadenza. Deze masterscriptie werd genomineerd voor zowel de EPTA Frans Schreuderprijs als voor de Zuyd scriptieprijs. Bram is sinds 2013 pianodocent bij het Centrum voor Muziek en Dans in Valkenswaard.
Bram de Vree piano_http://www.mosatrio.nl/#nieuws
info@mosatrio.nl