Bas Haring - Bas Haring over duurzaamheid
Bas Haring - Bas Haring over duurzaamheid

Bas Haring - Bas Haring over duurzaamheid

donderdag 14 november 2019
Bekijk ticketinfo
-- Deze avond wordt u aangeboden door de Bibliotheek aan de Vliet --
 

Bas Haring over duurzaamheid

Volksfilosoof en hoogleraar Bas Haring houdt op uitnodiging van de Bibliotheek aan de Vliet een lezing in Theater Ludens in Voorburg over het onderwerp duurzaamheid. Hij sluit met zijn lezing aan bij het thema van de landelijke leesbevorderingscampagne 'Nederland Leest'. Bibliotheken door het hele land staan in november in het teken van Jan Wolkers en duurzaamheid. Tijdens 'Nederland Leest', de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, doet de bibliotheek een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel "Winterbloei".

In zijn lezing gaat Bas Haring in op vragen die leven rond het begrip duurzaamheid. Een onderwerp dat dagelijks langskomt op tv en internet, in kranten en  in tijdschriften. Een heel breed begrip waar iedereen mee te maken heeft. Hij bespreekt het begrip duurzaamheid op een toegankelijke manier en vanuit verrassende invalshoeken.

Volksfilosoof Bas Haring studeerde kunstmatige intelligentie. Die studie viel indertijd onder filosofie en is men Bas filosoof gaan noemen. Zelf maakte hij daar ‘volksfilosoof’ van. Dat woord beschrijft goed wat hij doet en wie hij is. Bas probeert wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat iedereen het kan begrijpen en er aan mee kan doen. Aan de Universiteit Leiden werkt Bas Haring als hoogleraar “publiek begrip van wetenschap”. Zijn andere activiteiten naast zijn werk als hoogleraar omschrijft Bas op zijn website zo: “Ik geef regelmatig lezingen, verschijn af en toe in media – in kranten, tijdschriften en op tv. En ik hou ervan om te experimenteren met alternatieve vormen om ingewikkelde dingen uit te leggen: posters, spelletjes, films etc. In 2016 won ik de Duidelijke Taalprijs, als Nederlands “meest duidelijke denker”. Daar ben ik erg trots op!” 

Zijn debuut Kaas en de Evolutietheorie werd bekroond met Gouden Uil voor jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populairwetenschappelijke literatuur. Van Voor een echt succesvol leven (2007) zijn meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Eind 2010 verscheen 'Vallende kwartjes' dat hij samen met Ionica Smeets schreef, in 2011 volgde 'Plastic Panda’s', in 2014 'Doe dit vooral thuis' en halverwege 2016 'Waarom cola duurder is dan melk'. Vlak voor de publicatie van dit laatste werk won hij de Duidelijketaalprijs waardoor hij zich Nederlands duidelijkste wetenschapper mag noemen.