documentaire van Hella de Jonge

De Slag om het Vrouwenhart

TheaterCinema

Normaal
€ 13,00
Bibliotheekpas
€ 11,00

Deze voorstelling is inclusief een pauzedrankje.

None

DE SLAG OM HET VROUWENHART

Documentaire van Hella de Jonge (2019) Duur: 60 minuten.
Aansluitend gaat Hella met haar publiek in gesprek.
Moderator: Freek de Jonge.
Overtuigend en gepassioneerd betoog vóór empathie en tegen de protocollencultuur in de gezondheidszorg.
Aletta Jacobs wees al op de fysieke verschillen tussen man en vrouw. Nu, honderd jaar later, blijken zowel de vaststelling van de aandoening als de behandeling ervan nog altijd gebaseerd te zijn op onderzoek bij de man. Zowel diagnose als medicatie zijn vaak niet op het vrouwenlichaam afgestemd.

In 2016 kreeg Hella de Jonge te maken met hartproblemen. In de documentaire De slag om het vrouwenhart gaat De Jonge in op wat de gevolgen van deze eenzijdige benadering betekenen voor (het hart van) de vrouw. Het aangrijpende verhaal van Kitty Trepels van Mil vormt een rode draad in deze urgente documentaire.

‘De Slag om het Vrouwenhart’ is een overtuigend en gepassioneerd betoog vóór empathie en tegen de protocollencultuur in de gezondheidszorg.

Hella en Freek de Jonge gaan na afloop van de vertoning met het publiek in gesprek.

In de documentaire van Hella de Jonge wordt Kitty Trepels van Mill gevolgd, een kankerpatiënte. Zij is werkzaam aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Toen in 2008 haar jongere zusje werd getroffen door borstkanker vroeg Kitty haar huisarts om een mammografie. Tot drie keer toe werd haar verzoek genegeerd. Twee jaar later bleek dat Kitty borstkanker in een vergevorderd stadium had. In 2016 was de kanker uitgezaaid naar de lever, botten en hersenen, een direct gevolg van de foute beslissing van haar huisarts in 2008. Dat betekent dat ze nu ongeneeslijk ziek is. Door de bijwerkingen van chemo is ze tevens hartpatiënt geworden. Zij wil zichzelf niet als patiënt zien en werkt inmiddels, ondanks haar wankele conditie, aan haar derde theaterprogramma over communicatie tussen patiënt en arts.Als Hella de Jonge hartproblemen krijgt, ontvangt ze medicijnen waarop ze slecht reageert: ze versuft, krijgt pijn en zelfs hallucinaties. Ze komt erachter dat het vrouwenhart anders is dan het mannenhart. Veel (mannelijke) cardiologen wuiven de verschillen tussen mannen en vrouwen echter weg of suggereren dat het vooral een feministisch agendapuntje is.
De Jonge praat met onderzoekers, medici en patiënten, en confronteert de arts die suggereerde dat haar klachten psychosomatisch waren.