Fanny en Alexander
Fanny en Alexander

Fanny en Alexander

donderdag 9 juni 2022
Bekijk ticketinfo

FANNY EN ALEXANDER 

ZWEDEN, FRANKRIJK, DUITSLAND, 1982, 189' 

REGIE : INGMAR BERGMAN 

ACTEURS : BERTIL GUVE, PERNILLA ALLWIN, KRISTINA ADOLPHSON 

De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl hertrouwt met Edvard Vergerus, een strenge lutherse geestelijke.  Vergerus bant alle vreugde uit het leven van Ekdahl’s kinderen Fanny en Alexander en sluit ze op zolder op, waarna Alexander wraak probeert te nemen met behulp van zwarte magie. Winnaar van vier Oscars en een Golden Globe en is nu digitaal gerestaureerd. 

Ingmar Bergmans terugblik op zijn eigen jeugdjaren 
Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren. De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl hertrouwt met Edvard Vergerus, een strenge lutherse geestelijke. Haar kinderen Fanny en Alexander komen in opstand: Vergerus bant alle vreugde uit het leven van de kinderen en sluit ze op zolder op, waarna Alexander wraak probeert te nemen met behulp van zwarte magie. In zijn laatste bioscoopfilm blikt Ingmar Bergman terug op zijn ‘idyllische en panische’ jeugdjaren: de door de ogen van het tienjarige jongetje vertelde familiekroniek is een verkapt zelfportret – de fantasievolle Alexander is de kleine Ingmar zelf. 

Bergmans laatste bioscoopfilm 
Zijn laatste bioscoopfilm ‘Fanny & Alexander’ is de director’s cut van de oorspronkelijke tv-film van 312 minuten. En na deze tragikomische terugblik op zijn kindertijd, kondigde Bergman aan dat hij niet langer bioscoopfilms wilde maken. ‘Het echte menselijke drama speelt zich iedere dag op de televisie af en wie als kunstenaar de mensen wil bereiken kan maar beter meteen voor de televisie gaan werken.’ Naast zijn tv-werkzaamheden wierp Bergman zich vol overgave op zijn oude liefde, het theater. Tot 1995 is hij regisseur van het Koninklijk Theater van Stockholm. Ondertussen publiceert hij de autobiografie ‘De magische lantaarn’ (1987) en schrijft hij het scenario van Liv Ullmanns film Ontrouw (2000). 

Ingmar Bergman 100 
Ingmar Bergman (1918) zou dit jaar 100 zijn geworden. Hij geldt met Michelangelo Antonioni en Federico Fellini als een van de vertegenwoordigers van de zogeheten ‘auteurscinema’.