Frida - Start Lezing: 14.30 u Start film: 15.30 u
Frida - Start Lezing: 14.30 u Start film: 15.30 u

Frida - Start Lezing: 14.30 u Start film: 15.30 u

donderdag 23 januari 2020
Bekijk ticketinfo

Lezing en film “Frida” in Theater Ludens

Regie: Julie Taymor

Een film uit 2002 met Salma Hayek, Alfred Molina, Antonio Banderas, Ashley Judd en Edward Norton

Op donderdag 23 januari zal kunsthistorica Anne Marie Boorsma een lezing geven over “Frida”, de film die gebaseerd is op het leven van de beroemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Ze wordt gespeeld door Salma Hayek.

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw werd Frida Kahlo (1907-1954) een echte ster-kunstenares. Ze was een excentrieke diva die door de feministen werd aanbeden vanwege haar enorme kracht, doorzettingsvermogen en vrijgevochtenheid. Als kind had ze polio gehad waardoor haar been en voet blijvend waren misvormd. Maar in 1925 kwam de grote ramp die haar leven zal gaan beheersen. Ze raakte zwaar gewond bij een busongeluk. Levenslang zal ze aan vreselijke pijnen lijden en moest ze meerdere operaties ondergaan. Ze raakte aan de drank, de drugs en de pijnstellers.

Haar kunst is haar redding geweest. De vermaarde kunstenaar van grote muurschilderingen Diego Rivera ontdekte haar en ze werden geliefden. Frida schilderde vooral intieme zelfportretten waarin ze haar pijn, hoop en liefde tot uiting bracht. Haar pijn was immens, haar hoop was het communistisch ideaal en haar liefde was turbulent en dramatisch. Ze trouwde met Diego, scheidde en trouwde opnieuw met Diego. De man die haar vanaf het begin ontrouw was. Maar ook Frida zal buitenechtelijke relaties krijgen, zowel met mannen als met vrouwen. Haar bekendste verovering was de uitgeweken communist Leon Trotsky. De voorman van het surrealisme, André Breton, ontdekte haar werk en zal een tentoonstelling organiseren in Parijs. Breton noemde haar werk surrealisme. Frida Kahlo was het daar niet mee eens. Voor haar was haar werk de realiteit.

Anne Marie Boorsma zal voorafgaand aan de vertoning van de film Frida Kahlo’s oeuvre bespreken aan de hand van vele voorbeelden.

_______________________________________

Bent u niet in staat zelfstandig naar de film in het theater te komen?

Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet werken samen met het WOEJ.  Hierdoor kunt u busvervoer naar de film regelen.

Middagvervoer: Woej-leden kunnen gebruik maken van het Particulier Vervoer. Belt u met 070-3175634 

Voor de avondfilms: Voor deze voorstellingen stelt Woej voor € 2,50 per persoon busvervoer ter beschikking. Dan haalt Woej u thuis op, brengt u naar de film en daarna weer thuis. Wilt u hiervangebruikmaken, belt u dan uiterlijk 1 dag voor de filmvoorstelling naar Woej via 070-3863113. Het aantal plaatsen voor het vervoer is beperkt. Reserveert u dus zo spoedig mogelijk.

Kaartverkoop voor alleen de film: Komt u zelfstandig naar de film, dan kunt u uw filmkaartje kopen aan de kassa bijTheater Ludens of via www.theaterludens.nl. 

Kaartverkoop voor de film in combinatie met vervoer: Wilt u ook gebruik maken van het vervoer van Woej, dan belt u alleen met Woej enreserveert u bij hen zowel het vervoer als het filmkaartje.

Met dit aanbod willen Theater Ludens, Woej en de Bibliotheek aan de Vliet films in deavonduren meer toegankelijk te maken voor wie niet zelfstandig de deur uit kan of wil.

_______________________________________

Korting op meerdere films! 
Koop dan aan onze kassa de Filmbundel. Voor slechts €40,00 kunt u zes films naar keuze bezoeken.
Daar betaalt u normaal €48,00 voor.  Een leuk voordeeltje van ons voor u.