Koolhovens Keuze

The Color Purple

TheaterCinema

Normaal
€ 16,00
Kortingpas
€ 14,50
Bibliotheekpas
€ 14,00

Deze voorstelling is inclusief een pauzedrankje.

None

Martin Koolhoven over Steven Spielberg.

Film: The Color Purple.

De keuze van Martin Koolhoven

Altijd al eens les willen hebben van een echte Hollywood regisseur?   

Martin Koolhoven behoeft eigenlijk geen introductie. Als een van de bekendste Nederlandse filmmakers deelt hij zijn inzichten in film al jarenlang in programma’s als Op1, De Wereld Draait Door en zijn eigen tv-programma De Kijk van Koolhoven.  In De Keuze van Koolhoven neemt regisseur Martin Koolhoven (Brimstone, Oorlogswinter) je een avond mee in zijn fascinatie voor films. 

Vanavond gaat Martin dieper in op het fenomeen Steven Spielberg. Na de pauze volgt de hoofdfilm. Vanavond is dat THE COLOR PURPLE, met oa. Whoopi Goldberg, Danny Glover en Oprah Winfrey.

Na afloop is er tijd voor een gezellige nazit, mét Martin natuurlijk. 

Over Martin Koolhoven

Martin Koolhoven is één van Nederlands meest succesvolle filmmakers, die zowel eigen scenario’s verfilmde als die van anderen. Martin eet en drinkt film; over hem schreef HP De Tijd ooit dat er celluloid door zijn aderen stroomt.  
Hij begon met kleine arthouse films, maar via kaskrakers als Het Schnitzelparadijs en Oorlogswinter, maakte hij enkele jaren terug internationale debuut met Brimstone, de eerste Nederlandse western die aan meer dan tachtig landen werd verkocht. 
In deze presentatie deelt Martin zijn passie voor film met de zaal. Hij loopt langs de films die voor hem belangrijk zijn geweest om zelf filmmaker te worden. Maar ook waarom de ze films zo belangrijk zijn in de filmgeschiedenis.  Hij vertelt waarom sommige scenes zoveel indruk op hem maken en kruipt in de huid van de regisseur: waarom heeft hij voor deze aanpak gekozen en welke invloed heeft dat op hoe wij de film beleven? Wat was het doel van de film en wat was de impact? Heeft de regisseur met zijn keuzes zijn doel bereikt… ? Aan de hand van de films leert Koolhoven ons op een andere manier naar film kijken. 

The Color Purple

Verenigde Staten 1985.
Drama van Steven Spielberg.
Met o.a. Whoopi Goldberg, Danny Glover, Oprah Winfrey, Margaret Avery en Adolph Caesar.
 
Alice Walkers veelgeprezen, gelijknamige roman over de jonge zwarte Celie die aan het begin van de twintigste eeuw in het Amerikaanse Zuiden opgroeit in een wrede, onrechtvaardige wereld, werd kundig verfilmd door Steven Spielberg die comédienne Whoopi Goldberg haar doorbraakrol bezorgde.
 
De lesbische thema's uit het boek tussen Celie en haar echtgenoots geliefde (Margaret Avery) verdwenen tot verdriet van velen grotendeels, maar de filmmaker zorgt met zijn prima acteurs, onder wie Oprah Winfrey in haar filmdebuut, voor krachtige, aangrijpende scènes.

Elf Oscarnominaties kreeg de film, waarvan er geen een werd verzilverd. Maar gelukkig heeft een film geen Oscars nodig om te boeien en te ontroeren, en dat is precies wat The Color Purple meer dan tweeëneenhalf uur doet…

recensent 8Weekly