Camille Claudel
Camille Claudel

Camille Claudel

donderdag 14 januari 2021
Bekijk ticketinfo

De Franse beeldhouwster Camille Claudel werd in 1864 geboren in de plattelandsgemeente Villeneuve sur Fère. Op jonge leeftijd blijkt Camille reeds zeer begaafd. Haar vader brengt zijn dochter daarom naar de beeldhouwer Alfred Boucher. Académie Colarossi Op 18-jarige leeftijd werd Camille Claudel toegelaten tot de Académie Colarossi. Hier krijgt ze eerst les van Alfred Boucher en later van Auguste Rodin. Camille werd reeds snel de maîtresse van de twintig jaar oudere leermeester. De relatie met Rodin duurde dertien jaar.

Sakountala
Camille Claudel kreeg op 23-jarige leeftijd erkenning, toen haar beeldengroep Sakountala; een eervolle vermelding kreeg op de Salon des Artistes Français. Ook andere werken van Camille Claudel maakten grote indruk: La petite châtelaine;, ;La flutiste, implorante;, abandon; en La valse;.Auguste Rodin Na de onvermijdelijke breuk met Auguste Rodin knakt de geniale Camille. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk kwam ze deze tragedie niet meer te boven. Ook de componist Claude Debussy, met wie Camille Claudel een korte verhouding had, kan haar niet redden. In 1905 vernietigde Camille Claudel alle werken in haar atelier met een hamer.

Krankzinnig
Een week na de begrafenis van haar vader in maart 1913, tekenden haar moeder, broer en zus een bevel tot internering van Camille als krankzinnige. Camille Claudel verbleef dertig jaar in het gesticht Ville-Evrard en
Montdevergues. Alleen haar jongere broer, de bekende schrijver en dichter
Paul Claudel, zocht haar af en toe op.
Camille Claudel overleed in oktober 1943 op 79-jarige leeftijd in Parijs.