Duo Khojayan Poortinga - Lunchconcert
Duo Khojayan Poortinga - Lunchconcert

Duo Khojayan Poortinga - Lunchconcert

donderdag 1 december 2022
Bekijk ticketinfo

Als prijswinnaars van talrijke concoursen is het duo Khojayan/Poortinga een van de bekwaamste viool-piano duo’s van hun generatie. Daarnaast ontwikkelen ze momenteel een uitstekende carrière. !Ze weten het publiek te raken, dankzij de charmante mix van talent, muzikale gevoeligheid, hoogstaande techniek en ongelooflijke entente. De perfecte uitvoering van hun brede en gevarieerde repertoire maakt elk van hun concerten tot een onvergetelijke gebeurtenis!” ‘Amici Per La Musica" Turijn 2022 Na een tournee door de Verenigde Staten in 2016 met de integrale viool-pianosonates van Beethoven, begonnen violiste Meri Khojayan en haar duo-partner pianist Robert Poortinga vele recitals in Nederland, Italië, Duitsland en Spanje te spelen. Hun repertoire omvat alle grote werken die voor viool en piano zijn geschreven, van de barok tot de moderne tijd. Enkele van de recente prijzen zijn: ‘Grand Prix’ van de kamermuziekwedstrijd in Baden Württemberg in Duitsland en de eerste prijs in de Luigi Nono Kamermuziekconcours, een van de meest prestigieuze kamermuziekconcoursen van Italië, waar ze unaniem door de jury werden verkozen. Ze werden meerdere keren uitgenodigd naar Maine (VS) voor Music Without Borders International Music Festival”. Sinds 2018 neemt het duo jaarlijks deel aan het 'Musica d'Estate festival' dat plaatsvindt in de Alpen van Piemonte. In de zomer van 2021 speelde het duo Mendelssohns dubbelconcert met het Jena Philharmonic Orchestra in Weimar. Als duo studeerden ze 4 jaar bij Lukas Hagen en Enrico Pace. Zowel samen als alleen kregen ze les van Leonidas Kavakos, Trio di Parma, Pavel Gililov, Wim Zwaag, Jaques Ogg (historische uitvoeringspraktijk), Vladimir Tropp, Konstantin Bogino, Jeroen Riemsdijk, Maxim Vengerov, Michael Frischenschlager, Irina Bochkova, Zakhar Bron, Boris Belkin, Ana Chumachenco en Enrico Bronzi. Het duo filmde een biografische documentaire over Pablo Sarasate, waarin ze beiden speelden, filmden en regisseerden. De film trok de aandacht van de internationale pers, zoals "Codalario", "Diario de Navarra", "The Violin Channel", "Mundo Classico" enz. Evenals de aandacht van internationale filmfestivals waarbij het hoogtepunt het Film Flicks Festival” in Londen (VK) was, waar de documentaire de titel !de beste biografische film” won. In 2022 tekende het duo een exclusief platencontract bij Aliud Records. De debuut-cd met alle viool/pianowerken van Sergei Prokofiev (zowel sonates als 5 melodieën) staat voor mei 2023 gepland

Het programma van vanmiddag is:

Komitas Vardapet/Wim Zwaag ‘Armeense suite’ Sergei Prokofiev 5 melodieën op.94a Edward Elgar Viool sonate op.82 Toelichting programma
Komitas Vardapet wordt gezien als de ‘vader’ van de Armeense muziek. Deze musicoloog, priester en componist heeft in de negentiende eeuw vele Armeense volksmelodieën gedocumenteerd, die nog steeds over de hele wereld (in allerlei bewerkingen) worden gespeeld.Ondanks dat hij honderden melodieën heeft genoteerd zijn er in het verleden maar vijf voor viool en piano bewerkt. Wim Zwaag heeft in 2022, voor Meri Khojayan en Robert Poortinga, een aantal van deze prachtige melodieën bewerkt voor piano en viool.

De vijf melodieën van Sergei Prokofiev zijn kleine contrasterende werken die in 1920 als vocalises voor de sopraan Nina Koshetz zijn geschreven. Hij heeft deze werken in 1925 volledig bewerkt voor viool en piano en in deze versie zijn ze het bekendst.

Als hoogtepunt, en afsluiter, van het concert is de grote sonate van Edward Elgar. Deze prachtige compositie is helemaal geschreven naar het idee waarop deze autodidact over zijn composities dacht: hij schreef muziek die het publiek wilde horen. Deze ongelooflijke sonate waar het intieme tweede deel op grandioze wijze terugkomt in het derde deel zal de harten stelen van het publiek.