Lunchconcert
Lunchconcert

Lunchconcert

donderdag 5 december 2019
Bekijk ticketinfo

Solorecital programma 2019  (45’)

Pianist:                                 Viktor Yuandong Mattsson

Werk van:                           Coen Schenk en Frédéric Chopin

 

Programma:       Coen Schenk (1981)

                                                                                            Sonate (2018)

                                                                                                I.             Allegro - Vivace assai e molto ritmico

                                                                                                II.            SCHERZO: Presto - Calmo, semplice

                                                                                                 III.           Adagio

                                                                                                 IV.          Rigore, agitato, quasi presto

 

                                                                                             Frédéric Chopin (1810 - 1849)

                                                                                              Sonate Nr.3 Op.58 (1844)

                                                                                              I.             Allegro maestoso

                                                                                              II.            SCHERZO: Molto vivace

                                                                                              III.           Largo

                                                                                              IV.          FINALE: Presto non tanto

Biografieën

De Zweeds-Chinese pianist Viktor Yuandong Mattsson begon zijn muziekstudie aan het Central Conservatory of Music in Peking en vervolgde zijn opleiding aan de Academy of Music and Drama in Gotenburg, Zweden. Hij behaalde zijn Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam bij Naum Grubert en Jan Wijn en studeerde vervolgens aan het CNSMD de Paris bij Jean-François Heisser. Momenteel volgt Mattsson zijn tweede Master in fortepiano bij Mitzi Meyerson aan de Universität der Künste in Berlijn.

Mattsson is een begenadigd uitvoerder van het klassieke en vroeg-romantische pianorepertoire, en is goed thuis in de pianomuziek uit het begin van de 20ste eeuw. Daarnaast voert hij met regelmaat hedendaagse composities uit. Vanuit zijn interesse voor de historische uitvoeringspraktijk beschikt hij sinds kort over een fortepiano uit 1840. Naast solist is hij ook actief in kamermuziekverband. Mattsson nam deel aan verscheidene internationale concoursen en masterclasses. Hij behaalde de 1ste prijs van het XXV Concurso Internazionale Rovere d’Oro Giovani Talenti in Italië, het 16th Carl Filtsch International Piano Competition in Roemenië en het XXI Concours de Piano de Brest in Frankrijk. Hij volgde masterclasses bij vooraanstaande musici waaronder Eugen Indjic, Leif Ove Andsnes en Kevin Kenner.

-.-.-

Componist Coen Schenk begon op negenjarige leeftijd met het spelen van een muziekinstrument en op dertien jarige leeftijd met componeren. Na eerste een opleiding gevolgd te hebben tot interieurontwerper, studeerde hij achtereenvolgens compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Martijn Padding en Gilius van Bergeijk en de Academy of Music and Drama in Gotenburg, Zweden bij Ole Lützow-Holm en Ming Tsao.

Schenks’ werk onderzoekt het vermogen van muziek om uitdrukking te geven aan ideeën of gedachten. Muziek is een taal, maar omdat hierbij de letterlijke betekenis van woorden ontbreekt, zijn de onderwerpen die in muziek kunnen worden uitgedrukt anders dan bij gesproken taal. De taal van muziek leent zich bijzonder goed voor het communiceren in beelden, vormen, bewegingen en gevoelens; van abstract tot fysiek/lichamelijk. Daarnaast zijn er in de ontwikkeling van de muziek allerlei vormen, modellen en genres ontstaan, die de expressieve mogelijkheden enorm hebben vergroot. Dit alles tezamen is het speelveld waarop Schenks’ composities tot stand komen.

Schenks’ werk omvat composities voor orkest, ensemble, kamermuziek (waaronder strijktrio, blaaskwintet en slagwerk) en piano solo. Hij werkte samen met Ensemble Modelo 62, orkest de Ereprijs, kamerorkest Musica Vitae, Ensemble för Ny Musik, Ysaÿe Trio en pianisten Viktor Yuandong Mattsson, Susanne Kessel, Jonas Ollson en Eke Simons. Zijn stukken zijn uitgevoerd op festivals en concerten in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zweden, als ook in China en de Verenigde Staten. Naast componist is Schenk ook actief als organisator van concerten en als uitgever van muziek.

 

Sonate is geschreven voor pianist Viktor Yuandong Mattsson.