Lunchconcert
Lunchconcert

Lunchconcert

donderdag 27 februari 2020
Bekijk ticketinfo

Het Rodinia Trio is een harptrio bestaande uit: Federico Altare (fluit), Bart Folkers (altviool) en Lisa de Bruycker (harp). Het trio is opgericht in september 2019 en speelde onder andere op de opening van het kamermuziekseizoen van Hogeschool voor de Kunsten Codarts. Ook werkte het trio mee aan een concert voor de Prix d’Harmonie, een kamermuziekconcours te Rotterdam.

Program

Maurice Ravel

1875-1937

Sonatine en Trio (arr. Salzedo)

  1. Moderé
  2. Mouvement de Menuet

Théodore Dubois

1837-1924

Terzettino

Claude Debussy
1862-1918

Suite Bergamasque (arr. Jean-Michel Damase)

  1. Prélude
  2. Menuet
  3. Clair de lune
  4. Passepied

Claude Debussy

1862-1918

  1. Pastorale
  2. Tempo di Minuetto
  3. Finale

 

Programmatoelichting

Het programma van vandaag is puur Frans. Dit komt voornamelijk door het feit dat de harp erg populair was in Frankrijk in de zogenoemde fin du siècle periode (einde 19de eeuw/begin 20ste eeuw). Het eerste werk is een aanpassing van een bekende Sonatine, gearrangeerd door Carlos Salzedo. Toen Ravel dit arrangement hoorde zei Ravel: “Maar waarom heb ik hier zelf niet aan gedacht…!”, getuigende van een goed arrangement van de hand van Salzedo.

Daarnaast spelen wij het Terzettino van Théodore Dubois, een kort en sfeervol stuk. Dubois was in zijn tijd een figuur van veel aanzien, maar zijn muziek wordt tegenwoordig nog nauwelijks gespeeld.

Als derde spelen wij de Suite Bergamasque van Claude Debussy, ook origineel een werk voor piano. Het deel Clair de Lune is verreweg het meest bekende deel.

Claude Debussy kan worden gezien als de vader van het harptrio, zoals Haydn dat was voor het strijkkwartet. Zijn Sonate voor fluit, altviool en harp is zeer invloedrijk, en geldt als een van de belangrijkste stukken uit het repertoire. Met dit stuk inspireert Debussy componisten nog steeds te schrijven voor deze exotische samenstelling van instrumenten.