Koolhovens Keuze

over Stanley Kubrick

TheaterCinema

Normaal
€ 17,00
Kortingpas
€ 15,50
Bibliotheekpas
€ 15,00

Deze voorstelling is inclusief een pauzedrankje.

None

A CLOCKWORK ORANGE

VS/VK 1971
Sciencefiction/drama van Stanley Kubrick.
Met o.a. Malcolm McDowell, Patrick Magee, Adrienne Corri, Steven Berkoff en Carl Duering.
 
Alex (McDowell) is overdag een keurige zij het nogal luie scholier die nog netjes bij zijn ouders woont. 's Nachts trekt hij er echter met zijn maten op uit en terroriseren ze willekeurige voorbijgangers, rivaliserende bendes, en elkaar.
Alex geniet van het geweld, bijna net zoveel als van de muziek van Beethoven.
 
De film, met zeker voor die tijd schokkende beelden van geweld en seks was een sensatie en veroorzaakte een schandaal. Tegenwoordig wordt de film beschouwd als meesterwerk, een hoogtepunt uit het oeuvre van Kubrick.
 
Naar de roman van Anthony Burgess.

KOOLHOVENS KEUZE

Altijd al eens les willen hebben van een echte Hollywood regisseur?

Martin Koolhoven behoeft eigenlijk geen introductie. Als een van de bekendste Nederlandse filmmakers deelt hij zijn inzichten in film al jarenlang in programma’s als Op1, De Wereld Draait Door en zijn eigen tv-programma De Kijk van Koolhoven. 

In De Keuze van Koolhoven neemt regisseur Martin Koolhoven (Brimstone, Oorlogswinter) je een avond mee in zijn fascinatie voor films. Het eerste uur behandelt Martin a.d.h.v. door hem uitgekozen filmfragmenten het thema van de avond, na de pauze volgt een hoofdfilm.

Vanavond neemt Martin ons mee in de spannende wereld van Alfrted Hitcock. Na de pauze wordt zijn meesterwerk FAMILY PLOT vertoond.

 

Over Martin Koolhoven
Martin Koolhoven is één van Nederlands meest succesvolle filmmakers, die zowel eigen scenario’s verfilmde als die van anderen. Martin eet en drinkt film; over hem schreef HP De Tijd ooit dat er celluloid door zijn aderen stroomt.  

Hij begon met kleine arthouse films, maar via kaskrakers als Het Schnitzelparadijs en Oorlogswinter, maakte hij enkele jaren terug internationale debuut met Brimstone, de eerste Nederlandse western die aan meer dan tachtig landen werd verkocht. 

In deze presentatie deelt Martin zijn passie voor film met de zaal. Hij loopt langs de films die voor hem belangrijk zijn geweest om zelf filmmaker te worden. Maar ook waarom de ze films zo belangrijk zijn in de filmgeschiedenis.  Hij vertelt waarom sommige scenes zoveel indruk op hem maken en kruipt in de huid van de regisseur: waarom heeft hij voor deze aanpak gekozen en welke invloed heeft dat op hoe wij de film beleven? Wat was het doel van de film en wat was de impact? Heeft de regisseur met zijn keuzes zijn doel bereikt… ?

Aan de hand van de films leert Koolhoven ons op een andere manier naar film kijken.