Regenboog Filmavond - met Mounir Samuel en 'Bar Bahar'
Regenboog Filmavond - met Mounir Samuel en 'Bar Bahar'

Regenboog Filmavond - met Mounir Samuel en 'Bar Bahar'

donderdag 7 november 2019
Bekijk ticketinfo

Vier avonden kunt u in Theater Ludens in Voorburg genieten van prachtige films rondom lhbti-thema’s. Iedere film is uitgekozen door een bekende gast uit de lhbti-wereld. Vanavond Mounir Samuel. Hij koos de film ‘Bar Bahar’. Deze serie avonden is het resultaat van de lokale subsidietafel ‘Ruimte voor verschillen’.

Interview
Voorafgaand aan de film interviewt gastheer Roeland Drost Mounir Samuel. Uw inbreng in dit interview is welkom, stel uw vragen en deel uw mening of ervaringen rondom het thema van de avond. Aansluitend wordt de film vertoond. Na afloop verder in gesprek over de film? Dat kan in de gezellige foyer van het theater onder het genot van een drankje.

Mounir Samuel (Amersfoort, 30 september 1989) is politicoloog, herhaaldelijk bekroond journalist, auteur van tien boeken, performance artist en theatermaker van Egyptisch-Nederlandse afkomst. Hij won onder meer de de Lira Correspondentenprijs voor journalistiek talent (2015) onder de dertig jaar voor zijn werk als fly-in correspondent Midden-Oosten en Noord-Afrika voor de Correspondent en de Groene Amsterdammer. Het kijken, schrijven, maken en leven dwars over scheidslijnen en grenzen heen is Samuel eigen. In zijn werk als auteur beperkt hij zich niet tot één discipline. Ook Samuels persoonlijke leven gaat over vele grenzen heen. Als Egyptische-Nederlander, geboren en getogen als protestantse christen op de Bible Belt in voor de buitenwereld vrouwelijke vorm maakte hij twee publieke coming-outs door (met alle reacties van dien) en is hij een radicale pleitbezorger van het omarmen van pluriforme identiteiten. Voor deze avond koos Mounir Samuel de film Bar Bahar.

Bar Bahar Israël/Frankrijk 2016. Drama van Maysaloun Hamoud. Met o.a. Mouna Hawa, Sana Jammelieh, Shaden Kanboura en Mahmud Shalaby.

Drie Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Juriste Laila (Hawa) is een feestneus, DJ Salma ( Jammelieh) een verborgen lesbienne, en Nour (Kanboura) een devote moslima met een wat naïeve kijk op de wereld. Het drietal heeft niet alleen te maken met wantrouwige Israëli's, de vrouwen leven bovendien in een wereld waar mannen het doorgaans voor het zeggen hebben. Speelfilmdebuut van Hamoud werd in het festivalcircuit enthousiast ontvangen, maar de filmmaakster kreeg uit conservatieve hoek ook doodsbedreigingen en zelfs een fatwa over zich uitgesproken.

De andere gasten en hun filmkeuze: Woensdag 11 december sluiten we de serie af met columnist, presentator, essayist en schrijver Stephan Sanders. ‘Le temps qui reste’ is de filmkeuze van Stephan.

De avonden beginnen om 19.00 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur, afhankelijk van de lengte van de film.