Film met inleidende lezing

Sonny Boy

TheaterCinema

Normaal
€ 9,00
Bibliotheekpas
€ 7,00

Deze voorstelling is inclusief een kopje koffie of thee voorafgaande aan de voorstelling.

None

Kom méér beleven @TheaterCinema!

 
TheaterCinema is een initiatief van:
De Bibliotheek aan de Vliet, Theater Ludens & De Rijswijkse Schouwburg.

SONNY BOY

19.30 uur: inleidende lezing door historicus Danny Verbaan
20.00 uur: start film
(Nederland 2011)
Drama van Maria Peters.
Met o.a. Ricky Koole, Sergio Hasselbaink, Marcel Hensema, Micha Hulshof en Gaite Jansen.
Mooi drama rond de roerige relatie van het Surinaams-Nederlandse stel Waldemar Nods en Rika van der Lans, opgetekend van 1921 tot 1944. Filmmaker Maria Peters baseerde het verhaal op de gelijknamige bestseller van Annejet van der Zijl uit 2004.
Sonny Boy, vernoemd naar het kind van het stel, scheert in vogelvlucht langs grote thema's als liefde, racisme, religie, seksisme, heimwee, verraad en oorlog maar biedt ondanks deze overvloed levensechte personages. De film beklijft vanwege het sterke verhaal, de gedegen productie en het soepele acteerwerk van jong en oud.
 

MEER OVER DE LEZING DOOR AUTEUR/JOURNALIST DANNY VERBAAN

Een speciale filmvertoning van Sonny Boy tijdens Nederland Leest. Elk jaar in de maand november kan iedereen een gratis boek ophalen. Dit jaar is  ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl het geschenkboek. Een prachtige familiegeschiedenis die over liefde, maar ook de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wie wil kan het verhaal bijna letterlijk het verhaal instappen. De plekken waar dit verhaal zich heeft afgespeeld zijn nog steeds in het straatbeeld van Scheveningen terug te vinden. In huizen die niet of nauwelijks opvallen, blijken de hoofdpersonen een deel van hun leven te hebben geleid. Net als wij hebben ook zij over de zee uitgekeken en over het strand gewandeld. En net als sommigen van ons wij hebben ook Rika, Waldemar en de kleine Waldy op de tram staan wachten en in de winkels van het toenmalige vissersdorp hun boodschappen gedaan.

Historicus Danny Verbaan zal voor ons het verhaal tot leven brengen. Hij laat ons zien hoe het leven in Scheveningen voor de oorlog was en neemt ons mee langs de huizen en locaties die in het boek een rol spelen.

Bijzondere toevalligheid is dat schrijfster Annejet van der Zijl Danny Verbaan heeft genoemd in het dankwoord van Sonny Boy. Dat komt omdat hij ook haar in de beginperiode van haar onderzoek heeft bijgepraat over Scheveningen in de Tweede Wereldoorlog.

Danny Verbaan werkte bijna vijfentwintig jaar als journalist bij de Haagsche Courant en AD Haagsche Courant. Sinds augustus 2009 is hij zelfstandig ondernemer. Tot zijn werkzaamheden behoort het schrijven van toespraken voor de gemeentebesturen van Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk. Ook schrijft hij op freelance basis artikelen voor Omroep West en de Haagse weekkrant Den Haag Centraal.