Koolhovens Keuze

Coen Brothers & Barton Fink

TheaterCinema

Normaal
€ 16,00
Kortingpas
€ 14,50
Bibliotheekpas
€ 14,00

Deze voorstelling is inclusief een pauzedrankje.

None

Vanavond over The Coen Brothers.

Film: Barton Fink.

Martin Koolhoven 
Koolhovens Keuze

Altijd al eens les willen hebben van een echte Hollywood regisseur?
Martin Koolhoven behoeft eigenlijk geen introductie. Als een van de bekendste Nederlandse filmmakers deelt hij zijn inzichten in film al jarenlang in programma’s als Op1, De Wereld Draait Door en zijn eigen tv-programma De Kijk van Koolhoven. 

In De Keuze van Koolhoven neemt regisseur Martin Koolhoven (Brimstone, Oorlogswinter) je een avond mee in zijn fascinatie voor films. Het eerste uur behandelt Martin a.d.h.v. door hem uitgekozen filmfragmenten het thema van de avond, na de pauze volgt een hoofdfilm, vanavond is dat Barton Fink, het meesterwerk van Joel en Ethan Coen. Na afloop is er tijd voor een gezellige nazit, mét Martin natuurlijk. 

Over Martin Koolhoven

Martin Koolhoven is één van Nederlands meest succesvolle filmmakers, die zowel eigen scenario’s verfilmde als die van anderen. Martin eet en drinkt film; over hem schreef HP De Tijd ooit dat er celluloid door zijn aderen stroomt.  
Hij begon met kleine arthouse films, maar via kaskrakers als Het Schnitzelparadijs en Oorlogswinter, maakte hij enkele jaren terug internationale debuut met Brimstone, de eerste Nederlandse western die aan meer dan tachtig landen werd verkocht. 
In deze presentatie deelt Martin zijn passie voor film met de zaal. Hij loopt langs de films die voor hem belangrijk zijn geweest om zelf filmmaker te worden. Maar ook waarom de ze films zo belangrijk zijn in de filmgeschiedenis.  Hij vertelt waarom sommige scenes zoveel indruk op hem maken en kruipt in de huid van de regisseur: waarom heeft hij voor deze aanpak gekozen en welke invloed heeft dat op hoe wij de film beleven? Wat was het doel van de film en wat was de impact? Heeft de regisseur met zijn keuzes zijn doel bereikt… ? Aan de hand van de films leert Koolhoven ons op een andere manier naar film kijken. 

Barton Fink

Verenigde Staten/​Verenigd Koninkrijk 1991.
Komedie van Joel Coen en Ethan Coen.
Met o.a. John Turturro, John Goodman, Judy Davis, Jon Polito en Michael Lerner.
 
Met deze absurde tragikomedie en Hollwyood-satire, waarin een jonge toneelschrijver voor een filmstudio gaat werken, bewezen de samen schrijvende en filmende Coen-broers vooral hun talent voor bizarre dialogen.
 
Bijvoorbeeld in de scène waarin de auteur wordt bezocht door twee cynische politieagenten die de onthoofding onderzoeken van een 30-jarige, blanke vrouw, 'met mooie tieten'.
 
Of Barton iemand heeft gezien die aan die beschrijving beantwoordt, 'maar dan met het hoofd er nog aan'?
Over de vermoedelijke dader, zijn buurman, weet Fink alleen nog dat hij van de films van komiek Jack Oakie houdt. 'Normaal zeggen we altijd: alles wat je je kunt herinneren zou ons kunnen helpen. Maar ik zal eerlijk zijn. Dit helpt niet.'
 
Barton Fink werd oa onderscheiden met een Gouden Palm.