Rik van Iperen - Days of future Passed (Moody Blues)
Rik van Iperen - Days of future Passed (Moody Blues)

Rik van Iperen - Days of future Passed (Moody Blues)

zondag 9 oktober 2022
Bekijk ticketinfo

Het in 1967 uitgebrachte album ‘Days of Future Passed’ van de ‘Moody Blues’ is alleen al uniek vanwege het feit dat dit het eerste album is, waarop een rockgroep en een klassiek orkest met elkaar samenspelen. Maar het is ook éen van de eerste echte conceptalbums, waarbij de songs muzikaal en tekstueel onderdeel vormen van een thema. In dit geval wordt het leven van de mens met de dag als metafoor gebruikt, beginnend voor het aanbreken van de dag en eindigend in de nacht. Voeg daarbij de tijdloze schoonheid en het verbazingwekkende hoge muzikale niveau, dan mag het geen wonder heten dat ‘Days of Future Passed’ inmiddels een iconisch album is geworden.

De ‘Moody Blues’ is een gevestigde naam in de geschiedenis van de popmuziek. Met name dankzij hun eerste zeven albums, waarvan ‘ Days of Future Passed’ de eerste in de reeks is.

Het gelijknamige audio- visuele project van Rik van Iperen is een ode aan dit magistrale album. Waarbij door middel van het beeld, opgeroepen door de muziek, een complete en indringende audiovisuele ervaring wordt gerealiseerd.

De titel ‘Days of Future Passed’ is zeker ook van toepassing op hoe het project tot stand is gekomen. Dan moeten we teruggaan naar het jaar 1975. Rik van Iperen was toen nog student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een zogenaamde vrije opdracht werd het startpunt van dit project. Met medestudent Gerrit Oudshoorn werd er een jaar intensief aan gewerkt. Vier keer zo lang als de drie maanden, die er officieel voor stonden.

De première vond plaats in de aula van Koninklijke Academie en de reacties waren uiterst positief. Het project maakte indruk. Ook als gevestigde kunstenaars na hun Academie tijd werkten Rik en Gerrit verder aan het project inclusief de nodige presentaties. Echter begin jaren negentig besloten ze er mee te stoppen vanwege de kwetsbaarheid van de toenmalige apparatuur.

Dankzij de enorme digitale ontwikkelingen op het gebied van beeldbewerking besloot Rik in 2017 het project opnieuw leven in te blazen. Meer dan drie kwart het beeldmateriaal werd vervangen en het overige gedeelte opnieuw bewerkt.

Waardoor we mogen stellen dat het project nu van een totaal andere orde is geworden. Rik hierover: ‘Niets is volmaakt, maar wat mij betreft is het een ultieme poging om de muziek van ‘Days of Future Passed’ te verbeelden’.

Onderdeel van het project is ook een interview met de ‘Moody Blues’ hoe het album ‘Days of Future Passed’ tot stand kwam en een interview met Rik over het project.

Daarmee is dit audiovisuele project, haaks op de waan van de dag, een ode geworden aan de muziek van ‘Days of Future Passed’. Waarbij de natuur, schoonheid, poëzie en spiritualiteit de basis vormen voor een bijzondere ervaring.